OBVEZNO IZPIRANJE HIŠNEGA VODOVODNEGA OMREŽJA PRED SPROŠČANJEM UKREPOV ZARADI RAZGLASITVE EPIDEMIJE COVID-19

V času razglašene epidemije COVID-19 se je ustavila večina dejavnosti in posledično se je zmanjšala ali pa povsem prekinila tudi poraba vode v določenih objektih.
Zaradi tega je prišlo do zastoja pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju (v nadaljevanju: HVO), kar je lahko povzročilo poslabšanje kakovosti pitne vode in potencialno nevarnost za zdravje ljudi.

 

Priporočamo, da pred ponovnim zagonom dejavnosti izvedete izpiranje vodovodnega omrežja (ločeno za toplo in hladno vodo). To pomeni, da odprete vse pipe v objektu in vodo pustite teči dalj časa. Iz pip odstranite vse mrežice, jih namočite v kis ali po potrebi zamenjajte. 

Ne pozabite tudi na pitnike, kavne avtomate, zobozdravstvene stroje, vgrajene filtre itd.

 

Glede na sproščanje ukrepov (odpiranje določenih objektov, ki so bili zaprti že od pričetka razglasitve epidemije), priporočamo vsem lastnikom, upravnikom in odgovornim osebam objektov (vzgojno-varstvene in izobraževalne ustanove, gostinski in turistični objekti, objekti za izvajanje higienske nege, frizerski saloni, zdravstvene ustanove, poslovne stavbe, občinske stavbe,….), da pred odprtjem objektov obvezno izvedete intenzivno izpiranje HVO. To pomeni, da pustite vodo dlje časa teči na vseh pipah v objektu. Priporočamo vam, da pred tem odstranite iz pip mrežice ter jih namočite v alkoholni kis oziroma jih po potrebi tudi zamenjate. Predlagamo, da izvedete ločeno izpiranje sistema za toplo in hladno vodo.

 

Ne pozabite tudi na naprave, ki so priključene na hišno vodovodno omrežje (pitniki, kavni avtomati, zobozdravstveni stroji, itd.). Priporočamo vam, da vse naprave izklopite in izperete s povratnim tokom vode. Posebno pozornost namenite tudi vgrajenim filtrom. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

 

OBVEZNO IZPIRANJE HIŠNEGA VODOVODNEGA OMREŽJA PRED PONOVNIM ODPRTJEM DEJAVNOSTI